Αρμένικη λαγάνα / Αrmenian lagana

 

INGREDIENTS

  • 30 gr.(2 table spoons) olive oil
  • 30 gr.(2 table spoons) water
  • 1 clove garlic, melted
  • 160 gr. (1 1/4 cups) white flour or flour suitable for baking bread
  • 5 gr. (1 tea spoon) salt
  • 50 gr. (3 table spoons) olive oil
  • 75 gr. (1/3 cup) water
  • 1/2 onion, thin sliced
  • poppy seeds and sesame

This slideshow requires JavaScript.

STEPS

1. Mix the olive oil (30gr), the water (30gr) and the garlic in a small bowl and leave them to soak
2. Mix the flour and the salt in a bowl and leave it on the side. This is the dry part
3. In a (larger) bowl mix the olive oil (50gr) and the water (75gr). Add the dry part and stir them until they become one
4. Cover the bowl with the mixture. Leave it still for 5min
5. After 5min, you knead the dough
6. Cover the bowl again and you leave it still for 5min
7. Repeat step 5 and 6 twice and then step 5. The dough should be and smooth & flexible
8. Cover the bowl again and leave the dough to rise for 30min
9. After 30min separate the dough with a metal dough cutter or a sharp serrated knifes in 4 equal parts
10. Prepare 4 oven pans
11. Use a rolling pin to spread each part into a very thin sheet and place them in the oven pans
12. Slice each sheet in 6 pieces
13. Sprinkle the sheets with the sliced onion and the seeds
14. Bake the laganes in batches in a preheated oven for 5-10min or until golden
15. Let the laganes get cool

ΥΛΙΚΑ

  • 30 γρ.(2 κουταλιές) ελαιόλαδο
  • 30 γρ.(2 κουταλιές) νερό
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 160 γρ. (1 1/4 φλιτζανιού) σκρληρό ασπρο αλεύρι ή αλεύρι για ψωμί
  • 5 γρ. (1 κουταλάκι) αλάτι
  • 50 γρ. (3 κουταλιές) ελαιόλαδο
  • 75 γρ. (1/3 φλιτζανιού) νερό
  • 1/2 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • σπόροι παπαρούνας και σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Ρίχνετε τα 30 γρ. ελαιόλαδο, τα 30 γρ. νερό και το σκόρδο σε μικρό μπωλ και το αφήνετε να εμποτίσει
2. Ανακατεύετε το αλεύρι και το αλάτι σε μπωλ και το αφήνεται κατά μέρος. Αυτό είναι το ξηρό μείγμα
3. Σε (μεγαλύτερο) μπωλ, αναμειγνύετε τα 50 γρ. ελαιόλαδο και τα 75 γρ. νερό. Προσθέτετε το ξηρό μείγμα και τα αναμειγνύετε μέχρι να ενσωματωθούν
4. Σκεπάζετε με το μπωλ όπου είχατε ετοιμάσει το ξηρό μείγμα. Το αφήνετε κατά μέρος για 5 λεπτά
5. Μετά από 5 λεπτά, το ζυμώνετε
6. Ξανασκεπάζετε το μπωλ και το αφήνετε κατά μέρος για 5 λεπτά
7. Επαναλαμβάνετε τα βήματα 5 και 6 δύο φορές, μετά το βήμα 5. Η ζύμη θα πρέπει να είναι λεία και ελαστική
8. Ξανασκεπάζετε το μπωλ και αφήνετε την ζύμη να φουσκώσει για 30 λεπτά
9. Μετά από 30 λεπτά, χωρίζετε την ζύμη σε 4 περίπου ίσα κομμάτια με μεταλλικό κόφτη ή κοφτερό οδοντωτό μαχαίρι
10. Απλώνετε τις 4 προετοιμασμένες λαμαρίνες
11. Ανοίξετε το κάθε κομμάτι με πλάστη σε πολύ λεπτό φύλο και τοποθετήστε το στη λαμαρίνα
12. Κόβετε τις λαγάνες σε 6 κομμάτια
13. Πασπαλίζετε τις λαγάνες με τις φέτες κρεμμυδιού και τους σπόρους
14. Ψήνετε τις λαγάνες στον προθερμασμένο φούρνο σε παρτίδες για 5 με 10 λεπτά, ή μεχρι να ροδίσουν
15. Αφήνετε τις λαγάνες να κρυώσουν στις σχάρες

let us know what you think

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s