Carrot Cake

carrotcake2

Το πολύ θετικό με το συγκεκριμένο κέικ είναι πως δεν νιώθεις τύψεις όταν το τρως!
Χωρίς καθόλου βούτυρο, με ξηρούς καρπούς, καροτάκι και μαύρη ζάχαρη μπορεί κανείς να το εντάξει στα new age fitness cakes 😉
Ωστόσο από γεύση πέρνει 10/10!
Για εξτρα ενίσχυση προσθέτω ενίοτε το γλάσο…

Υλικά:

2 κούπες τριμμένο καρότο
1 κούπα τριμμένα καρύδια
1 κούπα μαύρη ζάχαρη
1 κούπα ηλιέλαιο
4 αυγά
περίπου 5 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κουτ. γλ. σόδα
1 κουτ. γλ. κανέλα
ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια

collage

Εκτέλεση

Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη και το ηλιέλαιο. Προσθέτω την σόδα, κανέλα, καρότο, καρύδια και το ξύσμα και χτυπάω ξανά στο μίξερ.
Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύω για τελευταία φορά.
Ρίχνω το μείγμα σε ταψάκι ή φόρμα για κέικ, αφού πρώτα το έχω βουτυρώσει και αλευρώσει και ψήνω για 60-80 λεπτά στον αέρα…που αλλού?
στους 180 °C φυσικά!
Αν χρειαστεί το αφήνουμε λίγο στο φούρνο να τραβήξει.

Για το γλάσο χτυπάμε ένα μέρος σαντιγύ, ένα μέρος γιαούρτι, 4 κουταλιές άχνη και 1 κουταλάκι βανίλια, αφού αφρατέψει απλώνουμε στο κέικ ή σερβίρουμε με την σός δίπλα στο πιάτο.

Καλή όρεξη!

The big bonus about making this cake is that you can place it in the ”fitness cake” category, as it contains no butter at all, but only healthy walnuts, carrots and brown sugar! Although I would say that it tastes like a real 10! Occasionally I add the frosting on the top…

Ingredients:

2 cups grated carrots
1 cups grated walnuts
1 cup brown sugar
1 cup vegetable oil
4 eggs
5 cups self-raising flour
2 teaspoons baking soda
1 teaspoon cinnamon
zest from 1-2 oranges

In a large bowl, beat together eggs, oil, and sugar. Mix in baking soda, cinnamon, carrots, walnuts, the zest and finally the flour. Grease and flour a pan and pour in the mixture. Preheat the oven and bake at 180 °C for 60 to 80 minutes, or until a toothpick inserted into the center of the cake comes out clean. Let cool in pan for 10 minutes.
To Make the Frosting: In a medium bowl, combine yoghurt, cream, about 4 tablespoons caster sugar and 1 teaspoon vanilla. Beat until the mixture is smooth and creamy. Serve on top or next to each piece!

bon appétit!

2 thoughts on “Carrot Cake

  1. I want to try this on Saturday! I have questions though…
    1) At home i have a bundt and a springcake tin (24cm), is this too big for this cake? What do you recommend?

    2) What is the measurement for a cup? How many grams do I weigh in total for (eg) the flour?

    Thanks!

    1. Hi Anne!
      Thank u for your questions. I use a bundt 26cm diameter, so i think yours will do (have in mind that the cake will raise). I use for measurement the cup for hot chocolate or coffee (about 240ml)! I usually buy 1/2 a kilo self raising flour and i use almost all of it (~450gr). You really don’t need to be very precise with the recipe (It’s a tolerant cake and this is what i also like about it-) but it always taste great!
      Good luck!
      Waiting for some feedback!

let us know what you think

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s