Ζεστή Πουτίγκα με Εσπεριδοειδή / Hot Citrus Pudding

η συνταγή είναι της Delia Smith – αρωματική και ξινούτσικια, αλλά μας άρεσε πολύ!
φυσικά είναι γι αυτούς που τους αρέσουν τα ξινά γλυκά, αλλά φαντάζομαι ότι το λεμόνι και τα λάιμ μπορούν να αντικατασταθούν με πορτοκάλι, η μανταρίνι, εάν κάποιοι προτιμούν κάτι λίγο πιο γλυκό…

Αυτή η ζεστή πουτίγκα, με φρέσκα αρώματα εσπεριδοειδών είναι πολύ ελαφριά και αφράτη και έχει το πλεονέκτημα βγαίνει από τον φούρνο μέσα στη δική της σάλτσα. Στη συνέχεια, το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη κρύα κρέμα.

Συστατικά :
75 γρ βούτυρο μαλακό (εκτός ψυγείου)
175 γρ ζάχαρη
3 αυγά, κρόκοι και ασπράδια χωριστά
75 γρ αλεύρι που φουσκώνει
ξύσμα και χυμός από 1 πορτοκάλι
ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
το ξύσμα και το χυμός από 2 λάιμ
200 ml γάλα

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ºC

Μέθοδος
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αποκτήσουν χλωμό χρώμα – το μίγμα δεν θα γίνει ελαφρύ και αφράτο, αλλά μην ανησυχείτε, είναι επειδή έχει περισσότερη ζάχαρη από βούτυρο. Χτυπήστε τους κρόκους των αυγών και προσθέστε στο μείγμα λίγο, λίγο.  Κοσκινίστε το αλεύρι και διπλώστε το ελαφρά στο μείγμα, εναλλάσσωντας το με τους χυμούς εσπεριδοειδών, ξύσμα και τέλος το γάλα.

Τώρα, σε ένα καθαρό μπολ και χρησιμοποιώντας ένα πεντακάθαρο χτυπητήρι, χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών σε μαλακιά μαρέγκα και διπλώστε ελαφρά στο μείγμα. Μην ανησυχείτε αν σ’ αυτό το στάδιο το μείγμα μοιάζει λίγο ‘κομμένο’ – έτσι είναι. Τώρα μεταφέρετε το μείγμα σε προετοιμασμένο δοχείο και ψήστε στο μεσαίο ράφι προθερμασμένου φούρνου για 50 λεπτά, οπότε και θα γίνει ένα ωραίο χρυσό καφετί χρώμα .

Αν και αυτή η πουτίγκα σερβίρεται ζεστή, είναι εξίσου νόστημη και κρύα. Αλλά αμφιβάλλω αν θα απομείνει καθόλου.

Hot Citrus Pudding

This delightful hot pudding full of fresh citrus flavours is very light and fluffy and has the advantage of emerging from the oven in a pool of its own sauce. Then all it needs is some chilled pouring cream.

Ingredients:
75 g softened butter
175 g caster sugar
3 eggs, separated
75 g self-raising flour
grated zest and juice of 1 orange
grated zest and juice of 1 lemon
grated zest and juice of 2 limes
200 ml milk

Pre-heat the oven to 180ºC (gas mark 4, 350ºF).

Method
First take a large bowl and in it whisk the butter and sugar together until pale in colour – it won’t go light and fluffy, but don’t worry, it’s because there is more sugar than butter. After that beat the egg yolks and whisk them into the mixture a little at a time. Next sift the flour and lightly fold it into the mixture, alternating it with the combined citrus juices, zests and lastly the milk.

Now in a clean bowl and using a washed and dried spanking-clean whisk, whisk the egg whites to the soft-peak stage and lightly fold those into the mixture. Don’t worry that it might look a little curdled at this stage – it’s supposed to. Now pour the mixture into the prepared dish and bake it on the middle shelf of the pre-heated oven for 50 minutes, by which time the top should be a nice golden brown colour.

Although this pudding is served hot, it is just as nice cold. Mind you, I doubt if there will be any left over.

let us know what you think

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s