muffins με ελαιόλαδο και κάρδαμο

την συνταγή αυτή την βρήκα στο bread & tea – απλά, αντί να βάλω το μείγμα σε φόρμα για κέικ, το έβαλα σε φορμάκια γιατί μου θύμησε πολύ μια άλλη συνταγή που έχω για muffins με λεμόνι
στην αρχή, ήμουνα δυσταχτική για το ελαιόλαδο, που όμως τελικά μαζί με το κάρδαμο, το γιαούρτι και το ξύσμα πορτοκαλιού αποτελεί έναν πολύ ιδιαίτερο συνδιασμό

muffins με ελαιόλαδο και κάρδαμοΥλικά

1 1/2 κούπα (190γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλυκού baking powder
3/4 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού κάρδαμο τριμμένο
1/3 κούπα (65γρ) ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
2/3 κούπα (120γρ) ζάχαρη καστανή
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2 αυγά
1/2 κούπα (115γρ) ελαιόλαδο
200 γρ γιαούρτι

Μέθοδος

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ºC

Βάλτε χαρτάκια για muffin στα φορμάκια ή βουτυρώστε τα καλά. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το baking powder, το αλάτι και το κάρδαμο. Σε ένα άλλο μπολ βάλτε τη ζάχαρη και το ξύσμα του πορτοκαλιού και τρίψτε τα με τα δάχτυλά σας μέχρι να υγρανθεί η ζάχαρη και να αρωματιστεί.

Προσθέστε τα αυγά, το ελαιόλαδο και το γιαούρτι και ανακατέψτε καλά με ένα σύρμα. Προσθέστε το μείγμα του αλευριού και ανακατέψτε με το σύρμα ή ένα πιρούνι μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

Μοιράστε το μείγμα στα φορμάκια και ψήστε για 15 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφήστε να κρυώσουν σε μια σχάρα.

 

Αν προτιμάτε μπορείτε να το κάνετε κέικ ή και να προσθέσετε ένα ελαφρύ σιρόπι:

 

Σε μέτρια φωτιά, ζεστάνετε
100γρ χυμό πορτοκαλιού
50γρ ζάχαρη
λουρίδες λεπτοκομμένης φλούδας πορτοκαλιού

Μόλις αφαιρέσετε το κέικ από το φούρνο, τρυπήστε το με μια οδοντογλυφίδα και ρίξτε από πάνω  το ζεστό σιρόπι.

 

Orange cardamom and olive oil muffins

Ingredients

muffins με ελαιόλαδο και κάρδαμο1 1/2 cups (190gr) all-purpose flour
2 tsp baking powder
3/4 tsp salt
1 tsp ground cardamom
1/3 cup (65gr) white sugar
2/3 cup (120gr) brown sugar
orange zest of 2 oranges
2 large eggs
1/2 cup (115gr) olive oil
200gr greek yogurt

Method

Preheat oven to 180°C.

Place paper muffin cases in the pockets of a muffin tray.

In a medium bowl, mix together the flour, baking powder, cardamom and salt.

In another bowl rub the orange zest and the sugars with your fingers. Then, add the yoghurt, olive oil and eggs and mix well. Fold gently into the dry ingredients until just combined.

Pour the batter into the prepared muffin tray and bake in the centre of the oven for 15-20 minutes until the muffins are golden brown.

If you prefer you can make it into a cake and add a drizzle:

Over medium heat, gently heat until dissolved 100gr of orange juice, 50gr of sugar and finely shaved orange peel, cut in thin stripes.

As soon as you have removed the cake from the oven, prick it all over with a cocktail stick and pour over the warm drizzle.

let us know what you think

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s