Κέικ με Κακάο και Κεφίρ

Τη συνταγή αυτή, μου την έδωσε η φίλη μου η Γιούλια το καλοκαίρι στο Πήλιο – όταν το φθινόπωρο αποφάσισα να την δοκιμάσω, δυστυχώς βρήκα μόνο την λίστα των υλικών, οπότε αυτοσχεδίασα … Ελπίζω η Γιούλια να διορθώσει πιθανά λάθη σύντομα.

IMG_4065Υλικά

2 αυγά
1 κούπα ζάχαρη (καστανή εάν προτιμάτε)
3/4 κούπας κεφίρ
1/2 κούπα ηλιέλαιο
1 σφινάκι λικιέρ
1/2 κούπα κακάο
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού σόδα

Μέθοδος

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ºC

IMG_4073Σε ένα μπολ χτυπήστε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέστε το κεφίρ, το ηλιέλαιο και το σφινάκι λικιέρ και ανακατέψτε καλά.

Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίστε μαζί το κακάο, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Στη συνέχεια, προσθέστε τα  υγρά υλικά στα ξηρά και διπλώστε απαλά μέχρι να ενσωματωθούν, χωρίς όμως πολύ χτύπημα ώστε το μείγμα να παραμείνει αφράτο.

Γέμιστε μια αλευρωμένη φόρμα, διαμέτρου 20 εκατοστών περίπου και ψήστε για 30 λεπτά στους 180ºC. Αφήστε το κέικ στη φόρμα να κρυώσει για 10 λεπτά, πριν το μεταφέρετε σε σχάρα. Αν θέλετε σερβίρετε με κρέμα γάλακτος.

° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° °
IMG_4068

This summer at Pelion, my friend Gioulia passed on this kefir recipe – when I decided to try it in the Autumn, unfortunately, I only found the list of ingredients so I had to improvise … I hope Gioulia will correct any mistakes soon.

Ingredients

2 eggs
1 cup sugar (brown if you prefer)
3/4 cup kefir
1/2 cup sunflower oilIMG_4072
1 shot of liqueur
1/2 cup cocoa
1 cup all-purpose flour
1 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda

Method

Preheat the oven to 180ºC

In a bowl beat together the eggs and the sugar until pale and fluffy. Add the kefir, sunflower oil and shot of liqueur and mix well.

In another bowl sift together the cocoa, the flour, the baking powder and the baking soda. Add the wet ingredients to the dry and fold gently until incorporated, taking care not to overmix.

Butter a 20 centimetre tin, pour the mixture and bake for 30 minutes at 180ºC. Leave to cool in the tin for 10 minutes before transferring to a wire rack. If you wish, serve with single cream.

let us know what you think

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s