Gin & Tonic Cake

I first tried a Gin & Tonic cake a year ago, while rehearsing for Hänsel und Gretel, at Garsington Opera. The one pictured below, is a less ‘drunk’ version, as I replaced part of the gin with lime juice – the original is by Butter, Sugar, Flowers.
Ingredients:
zest of 3 small limes
60ml lime juice (1/4 cup)
45 juniper berries
2 large eggs
120ml vegetable oil (1/2 cup)
150gr granulated sugar (3/4 cup)
1 tablespoon vanilla extract
240gr flour (2 cups)
2 teaspoons baking powder
2 teaspoons baking soda
1/2 teaspoon salt
80ml gin (1/3 cup)
180ml tonic water not flat (3/4 cup)
for the glaze:
1 tablespoon lime juice
80ml gin or lime juice (1/3 cup)
200gr powdered sugar (2 cups)

Line an 20cm cake pan with parchment paper; lightly grease paper and sides of pan.  Preheat oven to 350 F.

Finely zest limes; set aside zest. Juice limes and measure out 60ml juice and, separately, 1 tablespoon juice; set both aside. Using a mortar and pestle or spice grinder, mash 30 of the juniper berries until small flakes are formed; set aside.

In a large bowl, beat together eggs, oil, granulated sugar and vanilla until even and smooth.

Sift over the mixture: flour, baking powder, soda and salt. Mix on low speed, gradually adding lime juice and gin.  Beat until smooth. Toss in the lime zest and crushed juniper berries, mixing until evenly disbursed.

Gently fold in the tonic water with a spatula, then quickly pour into prepared pan. Bake the cake for about 40-45 minutes, first checking centre with a wooden skewer or toothpick at the 35 minute mark; cake is done when golden brown and no wet batter appears.

Remove cake from oven and let cool in pan at least 45 minutes. Loosen sides of cake with a butter knife, remove parchment, and carefully transfer cake to a wire rack over a baking sheet.

While cake cools a bit longer on rack, place the powdered sugar, remaining tablespoon lime juice, and remaining 80ml gin in a saucepan. Whisk over low/medium heat until just bubbling. Let bubble for about 15-20 seconds; remove from heat while still opaque and keep stirring. (Longer heating turns sugar into a clear sticky glaze.)

Working quickly, pour half of the glaze over cake; it will harden fast.  Immediately repeat with second half of glaze, letting it drip down the sides of the cake. Reserve a bit of glaze in pan, tossing the remaining 15 juniper berries in it.  If glaze in pan is already too hard, place pan over low heat momentarily. Using small tongs or baking tweezers (the sugar coating is HOT), quickly place glazed juniper berries evenly around edges of cake and a few in the centre. Store the cake covered at room temperature (don’t refrigerate); eat within 2 or 3 days.

For a ginnier taste, brush the cake with a little more liquor before drizzling with icing. For less boozy flavour, replace some or all of glaze’s gin with more lime juice.

 

Κέικ Τζιν & Τόνικ

Για πρώτη φορά δοκίμασα ένα Τζιν & Τόνικ κέικ πριν από ένα χρόνο, στις πρόβες του Hänsel und Gretel, στη Garsington Opera Παρακάτω, μια λιγότερο «μεθυσμένη» εκδοχή, όπου αντικατέστησα μέρος του τζιν με χυμό λάιμ μπορείτε να βρείτε τη πρωτότυπη στο Butter, Sugar, Flowers.

Υλικά:

ξύσμα απο 3 μικρά λάιμ
60ml χυμός λάιμ (1/4 φλιτζανιού )
45 καρπούς αρκεύθου (περίπου 1 κουταλιά της σούπας)
2 μεγάλα αυγά
120ml φυτικού ελαίου (1/2 φλιτζάνι )
150γρ ζάχαρη (3/4 φλιτζανιού )
1 κουταλιά της σούπας βανίλια
240γρ αλεύρι (2 φλιτζάνια)
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
80ml τζιν ή χυμός λάιμ (1/3 φλιτζανιού)
180ml τόνικ (3/4 φλιτζανιού)

γλάσο:
1 κουταλιά της σούπας χυμός λάιμ
80ml τζιν ή χυμός λάιμ (1/3 φλιτζανιού)
200γρ ζάχαρη άχνη (2 φλιτζάνια)

Προθερμάνετε το φούρνο στους 160oC.

Ετοιμάστε το ξύσμα απο τα 3 λάιμ και στίψτε 60ml χυμό. Χρησιμοποιώντας ένα γουδί και γουδοχέρι ή μύλο μπαχαρικών, κοπανήστε 30 καρπούς αρκεύθου μέχρι να σχηματιστούν μικρές νιφάδες.

Σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπήστε καλά τα αυγά, το λάδι, τη ζάχαρη και τη βανίλια.

Κοσκινίστε πάνω από το μίγμα το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτοντας σταδιακά το χυμό λάιμ και το τζιν. Χτυπήστε μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιόμορφο. Προσθέστε το ξύσμα και τις νιφάδες αρκεύθου, ανακατεύοντας καλά.

Προσθέστε το τόνικ και ανακατέψτε απαλά με μια σπάτουλα και μετά ρίξτε το μίγμα σε αλευρομένη φόρμα 20cm. Ψήστε το κέικ για περίπου 40-45 λεπτά, αφού πρώτα το ελέγξετε με ένα ξύλινο σουβλάκι ή οδοντογλυφίδα γύρω στα 35 λεπτά – το κέικ γίνεται όταν αρχίσει να ροδίζει.

Βγάλτε το κέικ από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει στο ταψί τουλάχιστον 45 λεπτά. Προσεκτικά μεταφέρετε το κέικ σε μια σχάρα πάνω από ένα ταψί .

Ενώ το κέικ κρυώνει, τοποθετήστε την άχνη ζάχαρη, χυμό λάιμ και τα 80 ml τζιν σε μια κατσαρόλα. Ζεστάνετε σε χαμηλή / μέτρια φωτιά μέχρι να φουσκώσει και μετά απο περίπου 15-20 δευτερόλεπτα βγάλτε το από τη φωτιά, ενώ είναι ακόμη το φλάσο αδιαφανές.

Δουλεύοντας γρήγορα, ρίξτε το μισό γλάσο κέικ – θα σκληρύνει γρήγορα – και συνεχίστε με το υπολοίπο, αφήνοντάς το να στάξει στις πλευρές του κέικ. Αφήστε λίγο γλάσο, για τους υπόλοιπους 15 καρπούς αρκεύθου και προσθέστε στη κατσαρόλα. Αν το γλάσο έχει πήξει, τοποθετήστε το σε χαμηλή φωτιά στιγμιαία. Χρησιμοποιώντας μικρές λαβίδες ή τσιμπιδάκια ψησίματος, τοποθετήστε γρήγορα τους καρπούς ομοιόμορφα γύρω, γύρω, στις άκρες του κέικ και μερικούς στο κέντρο. Φυλάξτε το κέικ καλυμένο σε θερμοκρασία δωματίου και καταναλώστε μέσα σε 2 ή 3 ημέρες.

Για περισσότερο αρώμα και γεύση τζίν, βουρτσίστε το κέικ με τζίν πριν βάλετε το γλάσο. Για λιγότερο μεθυσμένη γεύση, αντικαταστήστε μέρος ή το σύνολο του τζιν με χυμό λάιμ.

5 thoughts on “Gin & Tonic Cake

let us know what you think